Чортків online

У Чорткові вшанували День пам’яті примусово виселених українців

Традиційно, у другу неділю вересня в Україні вшановують пам’ять українців, яких у 1944-1951 роках примусово виселили із території Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини та Західної Бойківщини.
Спільною молитвою вшанували пам’ять депортованих народні депутати Євгенія Кравчук та Володимир Гевко, міський голова Чорткова Володимир Шматько, представники Чортківської районної ради та районної державної адміністрації, члени громадської організації «Лемківщина», духовенство, громадськість.
Всечесні отці відправили поминальну панахиду за загиблими внаслідок депортації українцями. У своїх промовах священнослужителі наголосили на важливості любові до Спасителя та один до одного, бо лише таким чином вдасться уникнути повторення цих трагічних сторінок історії.
Наприкінці заходу присутні поклали квіти та лампадки до підніжжя пам’ятного знаку депортованих українців.
?Довідково: 9 вересня 1944 року у Любліні була підписана трагічна для України угода між Польським Комітетом Національного визволення і Урядом Української РСР «Про евакуацію українського населення з території Польщі до УРСР і польських громадян з території УРСР до Польщі». Відповідно до цієї угоди близько 700 тисяч українців депортовано із свої рідних земель.
«Добровільне переселення» з «рівноцінним відшкодуванням майна» обернулося колгоспним рабством, голодом та злиднями, роками принижень та поневірянь без права повернення на рідні землі.

Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту