Чортків online

Європейський тиждень сталої енергії розпочався із престуру до Чорткова

Напередодні відкриття Європейського тижня сталої енергії 2021 в Україні, за ініціативи Європейського союзу відбувся престур до Чорткова.
Серед учасників – заступник міністра розвитку громад та територій Василь Лозинський, представниця Європейського Союзу в Україні Хлоя Алліо, виконуючий обов’язки директора Фонду енергоефективності Єгор Фаренюк, регіональний консультант IFC у Тернопільській області Михайло Мельник, представники медіа, журналісти.
Розпочався захід із семінару на тему зміни клімату в українських містах. Міський голова Чорткова Володимир Шматько розповів делегатам, що завдяки термомодернізації комунальних установ вдалося зекономити понад 1,3 млн. грн бюджетних коштів.
Розповідаючи про заходи з енергоефективності, які активно впроваджують у нашому місті, Володимир Петрович зазначив:
?“До енергоефективності повинні прагнути всі – мешканці квартир, приватних будинків, працівники бюджетних установ, підприємці. І ось коли це прагнення використовувати менше енергії буде вже на підсвідомому рівні кожного жителя планети, тоді ми зможемо направду вберегти наше довкілля.
Наш досвід з впровадження заходів з енергоефективності не є чимось унікальним, але ми розуміємо, що долучившись до проекту «Угода мерів – Схід», взяли на себе відповідальність скоротити викиди CO2 у навколишнє середовище. Ми цього щиро хочемо і спільними зусиллями ми цього досягнемо!
Встановлення індивідуальних теплових пунктів у закладах освіти, термомодернізація будівель, використання твердопаливних котлів – це все наші дії, які спрямовані не лише для зменшення платіжок за комунальні послуги, але й для комфорту дітей чи мешканців будинків”.
✅Перш за все учасники тренінгу ознайомилися із прикладом одного із ОСББ Чорткова, що на вул. Коновальця, 2. Нагадаймо, мешканці цієї багатоповерхівки одні із перших в Україні, хто наважився скористатися програмою Фонду енергоефективності “Енергодім”. Завдяки програмі їх багатоквартирний будинок капітально відремонтували та термомодернізували за 3 млн 740 тис. грн, 70% з яких оплатила держава.
✅До слова, скористатися програмою «Енергодім» планують ще два об’єднання багатоквартирних будинків Чорткова – ОСББ «Любисток», що по вул. Незалежності, 86, та «Старий дім» – вул. Шевченка, 20-28.
✅Побачили делегати і найбільшу школу міста – ЗОШ №5, яку декілька років тому вдалося повністю термомодернізувати. Заміна вікон, встановлення ІТП, утеплення стін та заміна даху стали можливими завдяки співпраці з ЄС, гранатовим коштам від Фонду Е5Р (2 млн грн) та кредиту від НЕФКО (8 млн грн) під 3% річних у гривнях.
Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту