Чортків online

У будівлях, що утримуються за кошти платників податків, раціональніше використовуватимуть енергоносії

У рамках Днів сталої енергії у Чортківській міській раді організували лекції та практикуми для осіб, відповідальних за енергоефективність будівель комунальної власності – шкіл, садочків, закладів культури і т.д. За кілька годин майбутні енергоменеджери встигли двічі скласти тести на знання теми енергоефективності, заслухали лекції трьох спікерів, а також виконували практичні завдання.
 
Заступниця міського голови Людмила Колісник разом із енергоменеджерами міськради підготували спеціальні тести на зріз знань на тему «Основи енергопостачання та енергозбереження». Представники установ двічі проходили їх – на початку зустрічі та у кінці, після того, як вони прослухали лекції спеціалістів. Зауважимо, що відсоток правильних відповідей у другому тестуванні зріс на 15%.
 
«Енергоефективні заходи – це не лише капітальні ремонти приміщень, заміна покрівлі, вікон тощо. Зменшити споживання ресурсів, не відчуваючи дискомфорту, – це цілком реальне завдання, котре не потребує великих коштів. Вдома ми завжди пам’ятаємо про те, що треба вимикати непотрібні зараз прилади, вимикати світло, коли у кімнаті нікого немає, закривати двері, коли холодно, зменшувати подачу тепла у батареї, коли на вулиці потеплішало тощо. Та чомусь на робочому місці ми зазвичай нехтуємо такими простими правилами, котрі насправді економлять немалі суми!», – зауважила Людмила Колісник.
 
На зустріч із майбутніми енергоменеджерами Чортківської громади завітав і міський голова Володимир Шматько, зазначивши: «Ми бачимо, що ситуація із вартістю енергоносіїв стає складною не лише в Україні, а й по всьому світу. Втім у розвинених країнах давним-давно працюють над розумним та раціональним зменшенням споживання енергії. Цього в стиснуті терміни доведеться вчитись і всім нам! Треба вибудувати сучасну та прозору систему енергоменеджменту, щоб претендувати на залучення коштів із державного та європейського бюджетів на проекти термосанацію (заміна вікон та покрівлі, утеплення фасаду та цокольного поверху) лікарні, шкіл та садочків».
 
Невеликі 20-хвилинні виступи через платформу «ZOOM» для присутніх підготували:
✅Тетяна Зятікова розповіла про суть Європейської енергетичної відзнаки та її впровадження, основи енергомоніторингу;
✅Віталій Волков розповів про основний для роботи енергоменеджерів портал «EManagement 24»;
✅Олександр Гончарук говорив про ефективну експлуатацію будівель та обладнання на прикладі досвіду міста Житомир.
 
Раціональне використання енергоресурсів – на часі. Цей процес невідворотний, оскільки, як стверджують експерти, зростають як ціни на енергоносії, так і їх нераціональне використання. Відтак всі ми зацікавлені в ощадливому споживанні енергоносіїв та ефективному використанні природних ресурсів. Саме над цим і працюватимуть енергоменеджери абсолютно у кожній будівлі, що утримується за кошти платників податків Чортківської громади.

 
Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту