Чортків online

Кисень, кисень і ще раз кисень: заступник голови Тернопільської ОДА оглянув стан справ у Чортківській лікарні

 
 Заступник голови Тернопільської обласної державної адміністрації Ігор Гайдук, який є куратором Чортківського району у галузі медицини та боротьби із пандемією, із робочим візитом відвідав Чортків, щоб оглянути стан справ у Чортківській центральній міській лікарні.
 
Лікарі, котрі щодня протистоять смертельній інфекції доповіли, що зараз на вщент заповнене інфекційне відділення витрачається 1100-1200 л рідкого кисню або ж 100-110 кисневих балонів за добу❗. Великий розхід кисню пов’язаний із тим, що у Чортківській лікарні дедалі більше саме важких хворих, у яких запущений перебіг хвороби❗. Четверо пацієнтів постійно підключені до апаратів штучної вентиляції легень – за годину одній людині на ШВЛ подається до 25 л кисню. Ще 8 осіб на концентраторах, а 64 – підключені до кисню на канюлях.
 
У перепрофільованому під «ковідне» кардіологічному відділенні за добу кисню витрачають дещо менше – не повна тонна, оскільки тут здебільшого лікуються пацієнти із відносно легшим перебігом захворювання.
 
Зауважимо, що інфекційне відділення та перепрофільоване кардіологічне мають дві 8-тонні кисневі бочки, котрі лікарня орендує у Львівського хімічного заводу. Одну із них – ту, що біля будівлі лікарні – Чортківська міська рада невдовзі викупить орієнтовно за 1 мільйон гривень❗. Кошти на придбання Чортків отримає із державного бюджету із фонду боротьби з COVID-19 завдяки клопотанню голови Тернопільської облдержадміністрації Володимира Труша.
 
Проблема полягає у тому, що Львівський хімічний завод через надмірну завантаженість та різку необхідність кисню по всіх лікарнях України не завжди вчасно, за графіком та у потрібних об’ємах постачає рідкий кисень до Чорткова. Якщо влітку «ЛХЗ» стабільно та вчасно доставляв по 8 тонн за один раз, зараз об’єми різняться – то 2, то 3 тонни за одну доставку.
 
Хворим із важким перебігом коронавірусу вкрай необхідна постійна киснева підтримка, відтак лікарні потрібно мати запасне джерело кисню у випадку порожніх кисневих бочок❗. Для цього керівництво громади та лікарні шукали інші шляхи вирішення проблеми. Відтак закупляли додаткові кисневі балони, укладали договори на їхнє наповнення із двома фірмами з Чернівців та Тернополя.
 
Зауважимо, що попереднього року для лікування ковіду у хворих затрачалось значно менше кисню, що свідчить про мутацію хвороби – вона стає небезпечнішою. Чи не кожен інфікований у випадку госпіталізації гостро потребує кисню, у іншому випадку – різке падіння сатурації, що загрожує смертю…
 
❗Вакцинація – єдиний дієвий метод у боротьбі з пандемією. Тому Чортківська міська рада вкотре нагадує, що отримати щеплення можна у
✅ «Палаці дітей та юнацтва» за адресою: м. Чортків, вул. Івана Франка, 2. Щодня із 9:00 до 16:00.
✅ Центрі первинної медико-санітарної допомоги за адресою: м. Чортків, вул. Дмитра Пігути, 29.
 
На вибір є три вакцини: Pfizer, AstraZeneka та CoronaVak.
Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту