Чортків online

Чортківський водоканал через різкий ріст електроенергії опинився у складній ситуації

Різкий та суттєвий ріст електроенергії спричинив надзвичайно складну ситуацію у Чортківському водоканалі. Підприємство до 8 лютого повинне погасити борг за електроенергію у розмірі двох мільйонів гривень. У іншому випадку є ймовірність відключення водоканалу від мережі, через що зупиниться постачання води у всі мікрорайони міста.
 
Чому склалась така ситуація❓
У діючому тарифі на водопостачання та водовідведення закладено вартість електроенергії на рівні 2,96 грн з ПДВ за кВт. У грудні 2021 року вартість кіловата для водоканалів вартувала 5,92 гривні… І її вартість лише ростиме, судячи із наявної інформації. А саме електроенергія є основним тарифоутворюючим чинником! Тому і врятувати водоканал від повної зупинки може лише коригування тарифу, вчасна сплата людьми за послуги, а також підтримка з бюджету громади.
 
Ріст електроенергії суттєво «б’є» по платоспроможності водоканалу ще й через складний рельєф Чорткова та недостачу підземних вод. Щоб забезпечити місто водою, вона подається аж з п’яти водозаборів (для порівняння, у Тернополі – з одного) через три станції підйому. А це все – потужні та енергозатратні двигуни.
 
Чортківський водоканал у місяць споживає близько 200 тисяч кВт, що в грошовому еквіваленті становить орієнтовно 1,2 млн грн. Люди ж сплачують лише половину цієї суми. Все через те, що тариф на воду та каналізацію через різкий ріст електроенергії знову нерентабельний.
 
Окрім того, абоненти все частіше невчасно сплачують (або не сплачують взагалі!) рахунки за воду та каналізацію. Станом на сьогодні люди боргують водоканалу 505 тисяч гривень!
 
Що робити❓
Ситуація насправді катастрофічна, розповідає міський голова Чорткова Володимир Шматько та звертається до чортків’ян: «Дуже прошу усіх, у кого є борги, погасити їх у найкоротші терміни! Розумію, що зараз складний період для кожного – великі рахунки за комунальні послуги змушують нас економити, втім по-іншому ми не врятуємо водоканал та не зможемо забезпечувати безперебійну цілодобову подачу води.
 
Ми на найближчій сесії міської ради внесемо зміни до бюджету та виділимо водоканалу 1 мільйон гривень як різницю у тарифах, щоб вони могли бодай частково погасити борг за електроенергію. Також зазначу, що всі працівники підприємства досі не отримали заробітної плати ще за грудень».
Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту