Чортків online

Обережно – борщівник! Як вберегтись?

Останніми роками в Україні спостерігається активне поширення рослини «Борщівник Сосновського», яка нагадує величезні «зонтики» кропу із білими квітами та сягає 2-3 метрів заввишки. Росте борщівник переважно обабіч дороги, біля водойм чи лісів.
 
Мало того, що рослина порушує нормальне функціонування екосистем, пригнічує природну рослинність, вона ще й несе неабияку небезпеку для життя та здоров’я людей.
Справа в тому, що зелена маса борщівника містить фурокумарин, який при потраплянні на шкіру людини здатний спричиняти важкі опіки. Через 1-2 дні після контакту із рослиною пошкоджена поверхня тіла досягає кількох сантиметрів, важко гоїться та загострює появу інших шкірних захворювань. Окрім цього, борщівник є небезпечним дихальним алергеном, що має сильний запах.
 
Щоб вберегтися від впливу борщівника, варто дотримуватися наступних порад:
– вирушати на природу слід в одязі, що прикриває руки і ноги;
– не ходити в зарослих місцях босоніж;
– не торкатися до листя, квітів чи стебла борщівника оголеними руками;
– якщо ви виявили, що борщівник росте на вашому подвір’ї чи городі, його необхідно терміново скосити. Пам’ятайте про захисний одяг та рукавиці!
– Оптимальний час для скошування рослини – перед виходом рослини в трубку (період активного росту – квітень – травень);
– якщо ви все ж отримали опік від борщівника, місце ураження слід промити водою з господарським милом та звернутися до лікаря.
 
Також звертаємось до керівників агропромислових підприємств, землевласників та землекористувачів у Чортківській громаді щодо недопущення розповсюдження борщівника на ваших угіддях! У випадку ігнорування проблеми такі особи несуть адміністративну відповідальність за статтею 52 Кодексу України про адміністративні правопорушення.
Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту