Чортків online

Справжній герб Чорткова: де ж істина?

 
4 вересня Чортків відзначатиме наразі найвеличнішу дату у своїй історії – 500-ліття з моменту отримання Магдебурзького права, тобто права на самоврядування, права бути містом. Саме зараз час переосмислити справжню історію Чорткова, яку ми тепер маємо змогу дізнатись завдяки трьом томам праць Петра Федоришина, та дійти до її істинних витоків. А що у першу чергу вирізняє місто серед інших?.. Герб!
Тож коли, як не зараз, варто раз і назавжди глибоко дослідити, вивчити та прийняти рішення – який він – справжній герб 500-літнього Чорткова, міста, котре бачило у своїй історії практично все?..
Нижче ми пропонуємо вам три варіанти гербів – герб родини Чартковських, власне завдяки яким Чортків і отримав Магдебурзьке право 500 років тому; теперішній (затверджений у 2002 році); новий (розроблений геральдистами цьогоріч). Обирати – вам.
Пропонуємо варіанти та пояснюємо, що означають ці герби та чи правильно вони скомпоновані відповідно до законів геральдики (дисципліни, що вивчає герби).
1️⃣Герб родини Чартковських – засновників Чорткова. Це герб литовсько-української шляхти. Герб виконано за усіма принципами геральдики. На жовтому тлі, кольорі наших спілих хлібних полів, бачимо рицарські обладунки – ознаки шляхетності та військової доблесті. Чорну голову зубра, простромлену оголеним мечем, також пов’язують із рицарським ритуалом і тісно єднають з елементом розвитку тваринництва.
Цей герб домінував у Чорткові протягом майже трьох століть. Саме цей герб, якщо керуватися логікою, мав би бути офіційним символом міста («Світло і тіні чортківських замків», Петро Федоришин).
2️⃣Сучасний герб Чорткова. У синьому полі шестипелюсткова срібна квітка, з якої виходять три срібні серпи. У золотій главі — срібний замок. Щит обрамлений колосками пшениці, фігурним орнаментом із тризубом у верхній частині. Під щитом девізна стрічка з написом «ЧОРТКІВ».
В основі сучасного герба Чорткова закладені елементи родинного гербу Гольських. Доцільність використання саме шляхетського герба Гольських була сумнівною. До того ж у гербі було допущено ще одне порушення геральдичних принципів – зображення срібного замку на золотому тлі: золото і срібло в геральдиці вважаються металами (на відміну від інших кольорів-фарб), і їхнє накладання одне на одного не дозволяється. Також герб не мав стандартного оформлення, яке рекомендувалося для міст і сіл України з метою формування цілісної системи місцевих символів (А. Гречило, д. і. н., голова Українського геральдичного товариства, О. Лісниченко, член Українського геральдичного товариства).
3️⃣Проект нового герба Чорткова. У золотому полі червона геральдична троянда із золотим осердям і зеленими листочками; у синій главі – срібний замок із червоними дахами.
Згідно з правилами сучасного українського місцевого герботворення, герб вписано у декоративний картуш у стилі українського бароко та увінчано срібною міською короною, що вказує на адміністративний статус міста.
Також пропонується зображення замку подати більш наближеним до оригінального вигляду, враховуючи й теперішню реконструкцію зі встановленням даху, щоб ця пам’ятка була більш пізнавана й ідентифікувалася саме з Чортковом. Замість герба «Роля» Гольських, який вживався лише на гербі міста протягом 1929-1939 рр., видається доцільним зберегти зображення геральдичної троянди як символ краси і розквіту міста (А. Гречило, д. і. н., голова Українського геральдичного товариства, О. Лісниченко, член Українського геральдичного товариства).
☝️Чортків’яни, дізнавшись про три можливі варіанти, перейдіть за посиланням https://cutt.ly/fZK377V та оберіть свій варіант, яким повинен бути герб 500-літнього Чорткова? Свої думки та побажання можна залишати у коментарях під цим дописом.
Рубрики: Важливі | Новини

Один коментар до Справжній герб Чорткова: де ж істина?

  1. Олександр сказав:

    Давайте внесемо ясність, оскільки це обговорення (а тим більше голосування) подано дуже некоректно. Ба, навіть провокативно!
    1) Почнемо з герба нібито Чартковських. Пропонувати шановним читачам герб у шляхетському (фамільному) оформленні з шоломом, наметом, шляхетською короною і клейнодом у якості міського герба – ну, це безграмотно. Міські герби мають інше оформлення й обрамлення. По-друге, до нас не дійшло жодного факту використання цього герба в якості міського! По-третє, тодішні власники міст зовсім не обов’язково надавали містам свої власні герби, існує безліч випадків, коли такі герби створювалися без зв’язку з гербом власника. По-четверте, маємо факти використання тими самими Чартковськими іншого герба – не того, що з головою бика (тут хтось це вже коментував). По-п’яте, історія про тваринництво й ритуал – суцільна видумка. За легендою цей рицарський герб пов’язаний з випадковим геройським вчинком його носія. Але то вже глибока давнина і з Чортковим ніяк не пов’язана. І по-шосте, якщо погодитися з тим, що герб з биком і мечем дійсно таки належав Чартковським, то цим гербом крім них користувалися ще десятки родин шляхетської Польщі, бо така була специфіка польско-литовсько- і в тому числі руської геральдики – один герб на кілька родин. То ж тоді виникає питання – в чому буде специфіка і неповторність чортківського герба?
    2) Тепер щодо герба Гольських (що в основі теперішнього герба Чорткова). Якщо вони не засновники, то чим вони кращі за інших власників Чорткова? Тим, що польська влада свого часу обрала їхній герб для Чорткова? Ще раз – польска влада вирішила за чортків’ян, який має бути герб. І той герб існував досить таки короткий час. Припустимо, що Гольські дійсно заслужили того, щоб їхній символ зараз був міським гербом. Чому тоді щит синій (у Гольських мав би бути червоним) і чому геральдична троянда шестипелюсткова (у Гольських мала б бути пятипелюстковою)? Про порушення колористики з замком уже сказано.
    3) Проект Українського геральдичного товариства. Ключове слово – проект. Тобто пропозиція. Це був перший проект. І таких проектів напрацьовано ще кілька. Незрозуміло, чому вирішили відразу виставити на голосування саме цей проект, адже УГТ було готове обговорювати, вносити зміни й пропонувати альтернативні варіанти. Принагідно, дякую коментаторам за зауваження до нього. Теж трохи ясності – цей картуш (обрамлення) рекомендується для всіх гербів міст і сіл України як стандарт. Його було розроблено УГТ ще на початку 1990-х і він уже зараз сприймається навіть на міжнародному рівні як обрамлення українського муніципального герба. Це не наша видумка, в усьому світі (як мінімум у Європі) немає ніякого «вольнодумства» щодо форми щита – те, що в щиті, своє власне, унікальне, притаманне громаді. Те, що поза щитом, вказує на статус носія щита. Наприклад, срібна цегляна корона – статус міста. Винятки існують для давніх міст, які історично мали характерні форми щита.
    Давайте обговорювати конструктивно, володіючи повним обсягом інформації, а не керуючися принципом «подобається – не подобається». З повагою до всіх.

    Олександр Лісниченко, члег УГТ

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту