Чортків online

Чим живе латвійське Талсі – нове місто побратим Чорткова?

Тепер офіційно – український Чортків та латвійське Талсі – міста-побратими! Міський голова Чорткова Володимир Шматько та голова Талсійської міської ради Сандра Петерсоне підписали угоду про міжнародне партнерство. Що це передбачає, чим живе місто Талсі та що обидві сторони можуть отримати завдяки співпраці – читайте далі.
 
❓Як Чортків і Талсі знайшли один одного? Тут варто сказати окреме дякую виконавчій директорці «Асоціації малих міст України» Оксані Кирилюк, яка познайомила очільників двох містечок. У Талсі на той момент шукали українське місто, якому хотіли б допомагати. У Чорткові – шукали партнерів закордоном. Зауважимо, що пані Оксана була особисто присутня на офіційному підписанні угоди. Більше того, на цю подію завітав навіть Надзвичайний і Повноважний посол України у Латвії Олександр Міщенко.
 
🇱🇻Талсі – що це за місто? Невеличке 10-тисячне містечко на північному-заході Латвії, адміністративний центр Талсинського краю, місто називають зеленою перлиною Курляндії. І побувавши там, відразу розумієш, чому – все і справді оточене парками, скверами, зеленими зонами та багатьма природними озерами та річками. Люди – надзвичайно привітні, позитивні та щиро переживають за Україну! А ще – головне – майже не спілкуються російською, хоча і вивчають її в школі. Серед молоді великий відсоток вільно спілкується англійською.
 
🤝Повномасштабна війна в Україні: яку допомогу організували латвійці із Талсі? Весь цивілізований світ стояв і стоїть на стороні нашої держави у боротьбі проти московських окупантів. А країни Прибалтики, зокрема невеличка Латвія – стали одними із найбільш активних та надійних друзів України. Талсі не виключення. У місті діє українських громадський центр «Мрія», де знаходили і знаходять прихисток українці, що змушені були тікати від війни. Тут їм допомагали із пошуком житла, роботи, харчуванням і т.д., тут вони координували свої дії щодо проведення акцій, протестів проти війни тощо. Будівлю для «Мрії» безкоштовно виділила Талсійська міська рада. У одній із кімнат навіть облаштували капличку…
 
Окрім того, на багатьох будівлях у Талсі поряд із латвійськими висять українські стяги. А із вежі старої лютеранської церкви, що височіє над центром міста, щодня о 12 год. звучить державний гімн України!
 
👨‍⚕️Обмін досвідом – це цінно. Делегація із Чорткова, до котрої входив також в.о. головного лікаря Чортківської центральної міської лікарні Ростислав Шульський, мала можливість оглянути сучасну Регіональну лікарню північної Курляндії, що знаходиться у Талсі. Медичний заклад новий, нещодавно збудований за кошти ЄС. Керівниця філії лікарні Крістіна Бідзане продемонструвала технічні можливості установи та розповіла про послуги, котрі там надають. У лікарні в Талсі працює українка Олена Нагнибіда із Маріуполя. Приїхала до Латвії, тікаючи від війни.
 
🤩Дітям – дитинство! 24 дитини із Чорткова, чиї батьки воюють на передовій, із 7 по 16 серпня безкоштовно відпочиватимуть у Талсі. Проживання, 5-разове харчування та всі інші видатки повністю на себе взяла латвійська сторона. Чортків ж забезпечує транспорт. Дітвора живе у хороших умовах, щодня має іншу насичену та цікаву програму, багато подорожують Латвією. Детальніше про перебування юних чортків’ян закордоном читайте згодом.
 
🌳Чортків залишив у Талсі свій слід. Чортківська делегація разом із головою Талсійської міської ради Сандрою Петерсоне та її заступником Дайнісом Карольсом висадили у Європейському гаю традиційну для України калину, як символ дружби між містами і народами. Зауважимо, що Європейський гай заснували після вступу Латвії у ЄС – вже понад 15 років тому. Тоді посли усіх країн-членів ЄС висадили характерні для кожної з країн дерева! Тож тепер і слід Чорткова залишився у Талсі на довгі-довгі роки…
🙌Чого чекати від угоди про міжнародне партнерство?
 
Володимир Шматько та Сандра Петерсоне домовились співпрацювати в різних сферах: культурі, освіті, економіці, екології, туризмі, житлово-комунальному господарстві. Муніципалітети і надалі обмінюватимуться досвідом, культурною та історичною спадщиною, проводитимуть спільні виставки і змагання тощо.
Все це неодмінно буде, але зараз головне спільно працювати над мрією всієї української нації – перемогою над московськими орками!
 
Paldies, Latvia! Paldies, Talsi!
Talsu novads 🇱🇻💙💛
Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту