Чортків online

Історію Чорткова на аукціоні продали за 125 тисяч гривень

 
Сьогодні, 4 вересня, в Чорткові відбувся другий у його 500-літній історії мистецький аукціон. З молотка продавався один лот – три книги історії Чорткова Петра Федоришина у єдиному екземплярі. В аукціоні боролись 7 претендентів. Четверо чоловіків вирішили об’єднати свої зусилля, щоб перемогти! Любомир Білик, Василь Вислоцький, Василь Градовий та Олег Войцишин спільно виклали… 125 тисяч гривень! Виручені гроші автор спрямує на підтримку Збройних сил України. Як все відбувалось та де знаходитимуться книги – читайте далі.
ХТО І СКІЛЬКИ ПРОПОНУВАВ ЗА ЛОТ?
Участь у мистецькому аукціону взяли 7 претендентів: Ціна стартувала із 10 тисяч гривень. Мінімальний крок підвищення пропозиції – 2000 грн. Найбільшої інтриги аукціон досягнув, коли директор Чортківського фахового медичного коледжу Любомир Білик, об’єднавши зусилля із місцевими аграріями Василем Вислоцьким, Василем Градовим та Олегом Войцишиним, «перебили» попередню пропозицію та запропонували 125 тисяч гривень за лот! Ведучий аукціону, народний артист України Гриць Драпак урочисто відрахував: «Один! Два! Три! Лот продано!».
ДЕ ЗНАХОДИТИМУТЬСЯ КНИГИ?
Та найцікавіше навіть не те, кому і скільки довелось викласти за справді цінний лот. Переможці аукціону спершу в унісон подякували автору книг Петру Федоришину за неймовірну роботу, котру він провів задля дослідження та написання правдивої історії Чорткова, а після офіційно заявили: «Направду вважаємо, що такі цінні книги про історію міста повинні залишатись у стінах, де історія Чорткова писалась і пишеться – у будівлі міської ради. Тож даруємо книгу Чорткову і усім чортків’янам!».
ДЕТАЛЬНІШЕ ПРО ЛОТ
Три книги видрукувані лише в одному примірнику преміум-класу — на папері високої якості, в шкіряній оправі, вишукано оформленій металевими гербами всіх власників Чорткова. Проте головна цінність книг не в коштовній поліграфії, а в цікавій інформації, котра не увійшла в тиражовані раніше три томи.
Разом із книгами в лоті була спеціальна підставка для зберігання і читання, виготовлена за ескізом Петра Федоришина з вільхи й клена. В різьбі підставки автор втілив ідею культури України як частини європейської цивілізації, вдало поєднавши елементи античної і національної ідентичності.
ЦЕ ЛИШЕ ДРУГИЙ В ІСТОРІЇ ЧОРТКОВА АУКЦІОН
Так, це правда. Перший, за словами Петра Федоришина, провів у 1891 році тодішній бургомістр Людвіг Носс, продавши частину колекції останнього власника Чорткова Гієроніма Садовського після того, як експертна комісія забрала найцінніші експонати у львівські музеї і фонди.
ЧОРТКІВ’ЯНИ МАЛИ ЗМОГУ ПРИДБАТИ УНІКАЛЬНУ ПОШТІВКУ
Також відбувся продаж спеціально випущеної поштівки із репродукціями старих світлин архітектурних пам’яток міста й вітанням його голови Володимира Шматька. Лише сьогодні листівку погашували печаткою Гієроніма Садовського, унікальним за композицією предметом сфрагістики, що зберігається у фондах Львівського історичного музею.
Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту