Чортків online

У ЧОРТКОВІ ВШАНУВАЛИ ПАМ’ЯТЬ ЖЕРТВ ЯГІЛЬНИЦЬКОЇ ТРАГЕДІЇ

 
Нині виповнюється рівно 80 років з того часу, як 27 листопада 1942 року між Чортковом і Ягільницею відбувся масовий розстріл гестапівцями 52 українців, який отримав назву «Ягільницька трагедія».
З цієї нагоди сьогодні у Чорткові на території Чортківського гуманітарно-педагогічного фахового коледжу ім. О.Барвінського відбулась поминальна панахида, котру відслужили священники різних конфесій. До спільної молитви долучились працівники коледжу, представники влади, небайдужа громадськість.
Після панахиди присутні мали за честь побувати на відкритті меморіальної кімнати невинно-убієнним у Ягільницькій трагедії, де можна детальніше для себе дізнатись про цю трагічну сторінку української історії. Директор коледжу Роман Пахолок, над тематичним наповненням кімнати працюватимуть і надалі. Також згодом всі охочі мали можливість у актовій залі коледжу переглянути та обговорити авторський документальний фільм «Романтика свободи. Реквієм».
Довідково.
14 жовтня 1942 року німці-нацисти перевезли 20 українців, звинувачених у приналежності до ОУН, із тюрми в м. Коломиї до тюрми в Чорткові, а 27 листопада 52 в’язнів розстріляли на полі поблизу Ягільниці, за 300—400 м від дороги. Формальний привід для арешту й розправи — убивство у Львові одного з керівників гестапо.
Жертви трагедії — мешканці міст Тернополя, Дрогобича (нині Львівська область), Коломийщини, населених пунктів Станіславщини (нині Івано-Франківська область) та інші.
На третю добу після каральної акції за розпорядженням Чортківського осередку ОУН селяни з навколишніх сіл привезли на місце розстрілу по чотири підводи землі й насипали могилу, де встановили хрест.
29 листопада 1992 року поблизу Ягільниці споруджено й освячено пам’ятний металевий хрест.
Довший час точне місце поховання не було відоме. Але після трьох років пошуку на початку жовтня 2017 року таки віднайшли місце розстрілу. Допомогли цьому лиси, які вирили нору й витягнули назовні фрагменти кісток людей. Розкопки розпочали працівники меморіально-пошукового підприємства «Доля» 3 жовтня, а вже наступного дня приступили до ексгумації тіл, які перепоховають у братській могилі жертв нацизму та сталінізму.
20 листопада 2017 року в Чорткові перепоховано 60 загиблих, які були знайдені біля Ягільниці.
Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту