Чортків online

ОСВІТА ЗАРАЗ – ВІД БЕЗПЕКИ ДО ЯКОСТІ: У ЧОРТКОВІ ВІДБУВСЯ ТЕМАТИЧНИЙ ЗАХІД СЕРЕД ОСВІТЯН

Освітяни, фахівці Державної служби якості освіти, представники Чортківської міської ради, зокрема міський голова Володимир Шматько сьогодні, 26 грудня, зібралися на тематичному заході у Чортківській гімназії ім. Маркіяна Шашкевича, щоб обговорити проблемні питання освітнього процесу в час війни.

«Ми розуміємо, у яких надскладних умовах зараз працюють наші вчителі. Освітян справедливо можна поставити у ряд із бійцями ЗСУ, лікарями, енергетиками. Країну може змінювати лише розумне покоління, яке знає історію, вчиться на помилках, аналізує та прогнозує. Вчитель – це дуже важливий наставник для кожної людини, школа – важливий етап життя, коли ми формуємо головні цінності свого життя. Тому радію, що маю нагоду бути частиною такого заходу, почути про актуальне і наболіле, щоб потім разом міркувати, як зробити освітній процес як для вчителів, так і школярів кращим», – зауважив у вітальному слові Володимир Шматько.

Начальниця управління Державної служби якості освіти у Тернопільській області Наталія Моравська розповіла про аспекти акредитації освітньо-професійних програм фахової передвищої освіти, зокрема докладно зупинилася на питаннях переоформлення та видачі сертифікатів, самооцінювання освітньо-професійних програм і роботи над помилками.

Окрім того, вона зазначила, що наше спільне завдання зробити все можливе, аби діти, що виїхали закордон під час війни, повернулись в Україну та продовжували здобувати українську освіту.

Також детально обговорили ще одне важливе та актуальне питання, що стосується як здобувачів освіти, так і учителів. Як залишатись стресостійким після 10 місяців повномасштабної війни? Як уникнути емоційного виснаження, професійного вигорання, де шукати джерела натхнення для вчителів та учнів?

На жаль, ще одна проблема, із якою зіткнулись заклади освіти України через війну – кадровий голод. Це стосується як закладів дошкільної освіти, так і загальної середньої. Чимало вчителів, а також працівників садочків виїхали закордон, деякі вакансії не вдається закрити протягом тривалого часу. Особливо це стосується точних дисциплін, як-от математики чи фізики.

Також головний спеціаліст відділу моніторингу, позапланового контролю та взаємодії з органами місцевого самоврядування управління Державної служби якості освіти у Тернопільській області Леонід Бондар наголосив на тому, що в умовах війни безпека є першочерговою умовою організації освітнього процесу. При цьому важливо, щоб безпека не підмінювалась безпечністю, коли все добре лише на паперах. Втім, у закладах освіти Чортківської громади захисні укриття облаштоване відповідно до чинних вимог та норм, але при цьому роботи щодо покорення умов не припиняються.

Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту