Чортків online

НОВИЙ КЕРІВНИК ЦЕНТРУ КУЛЬТУРНИХ ПОСЛУГ ІМ. К. РУБЧАКОВОЇ РОСТИСЛАВ КОВАЛИШЕН: «РАЗОМ ІЗ КОЛЕКТИВОМ ГОТОВІ СЛУЖИТИ ВИСОКОМУ МИСТЕЦТВУ!»

 
Новопризначеному директору Центр культурних послуг імені Катерини Рубчакової Ростиславу Ковалишену лише 24 роки. Втім, попри його молодий вік, досвіду йому не позичати. Де навчався, де працював, як із Кам’янця-Подільського потрапив до Чорткова та що тепер чекати від артистів і митців нашого головного закладу культури – читайте в інтерв’ю.
 
✅ Спершу розкажіть про себе. Скільки років, де здобували фах, де працювали?
🗣 Я з Кам’янця-Подільського. Мені 24 роки. Навчався Кам’янець-Подільському коледжі культури і мистецтв на факультеті «Видовищно-театралізовані заходи», який успішно закінчив. Потім навчався у Київському національному університеті культури і мистецтв на спеціальності «Режисер естради та масових свят». Поки навчався у столиці, працював у Кам’янець-Подільському будинку культури на посаді режисера театралізованих заходів та свят, потім – художнім керівником цього закладу. У 2021 році перейшов працювати до відділу культури та туризму міської ради Кам’янця-Подільського. За свій період творчої та трудової діяльності, який налічує уже шість років, багато було різних поїздок, багато праці, неодноразово з своєю командою ставали лауреатами міжнародних конкурсів, фестивалів, гастролювали по Європі. І ось вже цього року – очолив Центр культурних послуг імені Катерини Рубчакової. Вбачаю у цьому певний символізм, адже Катерина Рубчакова завершила свій творчий та земний шлях саме на теренах Кам’янеччини.
 
✅ Як на вашому життєвому шляху з’явився Чортків?
🗣 Це справді цікава історія. У січні 2022 року ми разом із командою Кам’янець-Подільської міської ради брали участь у турнірі з мініфутболу з нагоди Дня Соборності України, який проходив у Чорткові з нагоди його 500-ліття. Там я познайомився із командою з Чорткова, безпосереднім очільником громади Володимиром Шматьком. Після того ми продовжували спілкування, були на зв’язку. А вже на тому ж турнірі у 2023 році в Чернівцях ми зустрілись знову, де вкотре поспілкувались та як результат домовились про співпрацю. Я, як молодий фахівець, бачу у собі потенціал, що можна щось змінювати, можна ділитись досвідом, можна відкривати щось нове.
 
✅ Як вам Чортків?
🗣 Прекрасна архітектура Чорткова – різних віків, різних поколінь – вражає навіть корінного кам’янчанина, зізнаюсь! Як кажуть, тут храмів, напевно, більше, ніж магазинів! Також, що впадає у вічі – чистота міста. Ти потрапляєш ніби у готову країну Євросоюзу.
 
✅ Чи відкрили ви для себе вже колектив, який очолили?
🗣 Колектив – сучасний, активний, веселий, молодий, який творить і хоче ще більше творити, здобувати нові висоти на мистецькому олімпі. Власне над цим ми разом і будемо працювати.
У нас із перших хвилин знайомства не було поділу на «своїх» та «чужих». Ми усі – люди мистецтва, і ми усі рідні. Сфера культури – це не робота, це служіння, служіння високому мистецтву. Ми одразу вклинились у роботу, склали план розвитку нашого закладу, визначили пріоритети в роботі, все узгоджуємо разом, дослухаємось до кожного. Гарна комунікація у нас налаштована із управлінням культури та мистецтв міської ради, безпосередньо із міською радою та її керівництвом. Це, звичайно, значно полегшує нашу діяльність, бо коли є гарна комунікація – робота стає ефективнішою.
 
✅ Що чекати жителям Чортківської громади від Центру культурних послуг імені Катерини Рубчакової ближчим часом?
🗣 Як я вже зазначав, ми розробили план роботи нашого закладу на цілий рік. Втім, щоб не втомлювати читачів, поділюсь лише ідеями, які ми втілюватимемо у життя найближчим часом. По-перше, ми після Великодня продовжимо наш концертний благодійний тур по різних куточках громади в підтримку ЗСУ. По-друге, плануємо свято гаївок, яке буде відбуватись на Провідну неділю на площі Героїв Євромайдану. Організовуватимемо концерти колективам, які їздять по всій Україні, зокрема після Великодня очікуємо на концерти «Вар’ятів» та «Лісапетного батальйону».
Коли ми на сторінці Центру культурних послуг у соцмережах вітали усіх із Днем театру, то анонсували, що зовсім скоро наша мінітрупа порадує глядачів новою цікавою виставою. У першу чергу йдеться про виставу для дітей. Зважаючи на те, що в Україні досі триває війна, зважаючи на кількість полеглих воїнів, сліз… виховання молодого покоління стоїть на одній з перших головних ролей. Ми зобов’язані дітям подарувати дитинство! Діти не повинні рости під звуки сирен, їм потрібно багато кольорів, багато радості, багато посмішок. Впевнений, що військові погодяться із тим, що дитяча радість – це найцінніше.
Ми хочемо запустити у Чорткові проект музичних фонтанів. Ми їх маємо вже на нашому складі. Сподіваємось, що це для нашої громади буде цікавим варіантом для проведення дозвілля. Це мінівистава, яка захопить подих у кожного. Такі фонтани ми бачимо у великих містах в оригінальних розмірах, а у нас буде в мініформаті.
Також хочу розповісти про подружжя Біленків, вони переселенці із Києва. Їм сподобався Чортків, я їх чудово розумію, оскільки теж не місцевий. Вони займаються художньою діяльністю в плані образотворчого мистецтва, ліпкою тощо. Разом із ними плануємо багато мистецьких проектів. До речі, вже 6 квітня відбудеться майстер-клас Ольги Біленко, після якого кожен зможе забрати собі додому новий великодній кошик. Тож всіх запрошуємо!
 
✅ Директор закладу культури – артист чи менеджер?
🗣 Посада директора такої установи – це не лише творча діяльність, але це й шалена відповідальність у господарській сфері. Моє завдання полягає також у тому, щоб все функціонувало технічно, щоб була належна матеріально-технічна база.
Працювати артистом – це зовсім не легко. Це доволі складна емоційна робота, складна фізична робота. Кожен з тих, хто виходить на сцену, заслуговує на вдячні очі глядачів, на теплі оплески. Ми ж у свою чергу будемо дарувати глядачам не лише емоції, а й постараємось оновити та осучаснити приміщення Центру культурних послуг, зокрема у першу чергу глядацьку залу.
Будемо модернізовувати та покращувати те, що вже напрацьоване попередніми керівниками закладу. Хочеться, до речі, їм подякувати, адже заклад досі функціонує, заклад має гарний штатний розпис, має чудових фахівців. Мене дуже вразило, коли я лиш прийшов сюди, а колектив вже налаштований на роботу. У цих стінах немає жодного аматора, тут всі професіонали!
 
✅ Яким чином Центр культурних послуг імені Катерини Рубчакової планує заробляти кошти?
🗣 Звичайно, для того, щоб заклад жив, щоб він функціонував, усе оновлювалось, вдосконалювалось, щоб впроваджувати інноваційні методи дозвілля в наше місто ми повинні заробляти кошти. Ми вже провели перемовини із організаторами концертних турів, таких як Karabas.com, Concert.ua про залучення у наше місто артистів різних рівнів, які готові приїжджати до Чорткова зі своїми програмами. Ми готові виконувати їхні технічні та побутові райдери. Власне на оренді залу, можливо на оренді обладнання – будемо заробляти кошти, за які розвиватимемось.
У Чорткові є великий попит на гарний конференц-зал для організацій зустрічей, формату представлення чогось і т.д. Велика наша мрія – облаштувати такий зал саме на базі нашого закладу. Це теж повинно принести хороший фінансовий результат.
 
✅ Зараз у вас є можливість звернутись до жителів громади та, можливо, щось пообіцяти…
🗣 Буде цікаво! Буде якісно! Буде професійний мистецький продукт! Буде новий сучасний зал! Буде багато різних моментів, яких Чортків ще не бачив! Будемо вводити інноваційні тренди! Запрошуємо підписатись на наші сторінки у соціальних мережах та слідкувати за всіма оновленнями.
Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту