Чортків online

ВОЛОДИМИР ШМАТЬКО ІЗ КОМАНДОЮ ЗУСТРІВСЯ ІЗ ЖИТЕЛЯМИ СЕЛА БИЧКІВЦІ

 
У четвер, 11 травня, міський голова Чорткова Володимир Шматько разом із керівниками сфери освіти, культури, охорони здоров’я, житлово-комунального господарства Чортківської громади зустрівся із жителями села Бичківці.
Голова громади, як і щороку, презентував присутнім детальний фінансовий звіт щодо бюджету села: чітко розповів, скільки податків збирають Бичківці, хто є головними платниками податків, скільки коштів витратили із бюджету громади на потреби села у 2022 році.
Варто зазначити, що Бичківці, як фактично й усі інші села Чортківської громади, – дотаційні. Тобто податки, які збирає село, не покривають витрат на його утримання. Якщо говорити мовою цифр, то ситуація наступна.
Доходи Бичківців у 2022 році становили 890 тис. грн у рік (це ПДФО, єдиний податок, плата за землю, акцизний податок, податок на нерухомість). У той же час видатки – 2,2 млн грн. З них:
✅освіта – дошкільне відділення, шкільне відділення (лише непедагогічним працівникам) – зарплата, нарахування на зарплату, комунальні послуги, продукти харчування, придбання предметів і матеріалів – 1 315,5 тис.;
✅житлово-комунальне господарство – 291,9 тис. (зарплата працівників КП «Ритуальна служба» та КП «Благоустрій»);
✅соціальний захист – 208,4 тис. (зарплата працівника територіального центру, який доглядає одиноких літніх людей, виплата адресної грошової допомоги на лікування і т.д);
✅культура – 126,1 тис. грн (зарплата, нарахування, комунальні послуги);
✅зарплата старости, податки на зарплату, комунальні послуги в адміністративній будівлі – 291,9 тис. грн.
Про школу: «У цьому питанні моя думка незмінна – школа буде доти, доки у ній будуть діти! Це ключове! Я це говорив у Скородинцях, те саме кажу і вам, жителям Бичківців. Попри все, всі повинні розуміти, якою є позиція держави щодо малокомплектних шкіл. Зарплата, премія, надбавка вчителів – фінансується із державного бюджету. Зараз держава розподіляє кошти на утримання шкіл відповідно до кількості учнів. Простими словами – чим менше дітей у школі, тим менше коштів для її утримання виділять із державного бюджету.
На цей рік держава виділила освітньої субвенції на Бичківську школу у розмірі 1 495 тис. грн. У той же час необхідно коштів для оплати праці 16 педагогічних працівників протягом року – 2 823 тис. грн. Тобто на зарплату вчителям не вистачає понад 1,3 млн грн цьогоріч… Їх потрібно знайти у бюджеті громади.
Держава, по суті, впроваджує реформу через органи місцевого самоврядування. Не дає достатньо грошей, щоб виплатити зарплату усім вчителям, і каже – хочете малокомплектну школу? Фінансуйте її із власного бюджету.
Міністерство освіти та науки дає чіткі пояснення щодо концепції опорних шкіл, яка полягає в тому, що початкові школи однозначно будуть залишатися там, де є діти такого віку, а діти старшого віку (починаючи з 5 класу) ходитимуть в середні школи, які матимуть змогу забезпечити належний стандарт навчання з відповідною кількістю вчителів, шкільного обладнання і т.п».
Також під час зустрічі голова громади обговорив із жителями села питання ремонту доріг, будівництва вуличного освітлення, наведення порядку зі стихійними сміттєзвалищами, надання медичних послуг у селі тощо.
На зображенні може бути: 7 людей, люди навчаються та текст
 
 
 
 
Рубрики: Важливі | Новини

Один коментар до ВОЛОДИМИР ШМАТЬКО ІЗ КОМАНДОЮ ЗУСТРІВСЯ ІЗ ЖИТЕЛЯМИ СЕЛА БИЧКІВЦІ

  1. Віталій сказав:

    А що мішає зробити середню школу в
    Білому і учнів з Бичківців,Скородинців і самого Білого об’єднати,з трьох сіл учнів вистачить,а шкільним автобусом здійснювати перевезення і школа може бути не гірше чим в районі.

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту