Чортків online

Описи гербів і прапорів сіл Чортківської міської громади

Описи гербів і прапорів сіл Чортківської міської громади

Автори проєктів – А. Гречило та О. Лісниченко. Герби і прапори виконані відповідно до сучасних норм побудови системи муніципальних геральдичних символів в Україні.

Герб м. Чортків: у синьому полі срібна геральдична троянда із золотим осердям і золотими листочками; над нею – срібний замок із червоними дахами.

Прапор м. Чортків: квадратне полотнище, на синьому полі біла геральдична троянда із жовтим осердям і жовтими листочками; над нею – білий замок із цеглистими дахами.

Оскільки не вдалося встановити який герб використовував Чортків у період ХVІ-ХVІІІ ст., а вживання в такому значенні гербів когось із тогочасних власників міста не видається доцільним, тому пропонується взяти за основу герб, затверджений 2002 р., до якого вже звикли, але він потребує усунення окремих помилок і неточностей. Зокрема, у гербі 2002 р. порушено норми колористики, оскільки срібний замок розміщено в золотому полі. Також пропонується зображення замку подати більш наближеним до оригінального вигляду, враховуючи й теперішню реконструкцію зі встановленням даху, щоб ця пам’ятка була більш пізнавана й ідентифікувалася саме з Чортковом. Замість герба Роля Гольських, який вживався лише на гербі міста протягом 1929-1939 рр., видається доцільним зберегти зображення геральдичної троянди як символ краси і розквіту міста.

 

Герб с. Біла: у зеленому полі над срібною зубчастою мурованою основою летить срібний сокіл.

Прапор с. Біла: квадратне полотнище, на зеленому фоні до древка летить білий сокіл, з нижнього краю – відділена зубчасто біла смуга (відстань від нижнього краю до середньої лінії ділення становить 1/5 сторони прапора).

Зважаючи на перекази про використання сокола як символа Білої видається доцільним зберегти цей символ у гербі села, доповнивши його білою (срібною у гербі) мурованою стіною, яка з одного боку вказує на існування тут давнього укріпленого містечка, з іншої – асоціюється з назвою поселення.

 

Герб с. Бичківці: щит перетятий вигнуто, у верхньому синьому полі виходить
срібний постамент із 4-раменним хрестом із конюшиноподібними завершеннями, у
нижньому золотому стоїть чорний бик із повернутою анфас головою та срібними рогами і
копитами.

Прапор с. Бичківці: квадратне синє полотнище, з нижнього краю до середини якого йде заокруглене жовте поле, з вершини якого виходить білий постамент із 4-раменним хрестом із конюшиноподібними завершеннями, а під ним стоїть чорний бик із повернутою анфас головою та білими рогами і копитами.

Зображення бика є номінальним символом і вказує на назву поселення, а також на
пов’язані з цим промисли годівлі бичків. Хрест на пагорбі означає високу духовність
мешканців та підкреслює збережені тут придорожні хрести.

 

Герб с. Горішня Вигнанка: у золотому полі з трьома червоними трояндами із золотими осердями та зеленими листочками (2:1) зелене перекинуте вістря, в якому виходить срібна кінська голова.

Прапор с. Горішня Вигнанка: квадратне жовте полотнище, на якому три червоні троянди з жовтими осердями та зеленими листочками (2:1); з верхнього краю до середини прапора йде зелений клин, на якому виходить біла кінська голова.

Голова коня уособлює вигони та пасовища, на яких місцеві мешканці займалися вирощуванням худоби та коней. Три троянди вказують на розташування села біля Чорткова, «вгорі» від міста, оскільки колишня Нижня Вигнанка вже давно увійшла в його межі.

 

Герб с. Пастуше: у зеленому полі золотий посох (пастуший жезл) у правий перев’яз, над ним і внизу – по срібній горлиці.

Прапор с. Пастуше: квадратне зелене полотнище, у якому по діагоналі до верхнього кута від древка жовтий посох, а обабіч – по білій горлиці.

Символіка села пов’язана з переселенцями з Лемківщини. Частина з них переселена з Горлицького повіту, також у селі є ансамбль «Горлиця», тому це може уособлюватися птахом горлицею. Пастуший жезл-патериця додатково вказує на назву села.

 

Герб с. Переходи: у чорному полі із зеленої основи з двома пагорбами обабіч виходить срібний міст, над яким два золоті дуби.

Прапор с. Переходи: квадратне полотнище, на чорному полі із зеленої основи з двома пагорбами обабіч виходить білий міст, над яким два жовті дуби.

Пропоновані символи відображають назву поселення та приєднаних до нього хуторів. Пам’ятка архітектури залізничний міст уособлює Переходи і хутір Вавринів, зелене поле основи і пагорби – хутір Зелений, чорне поле і два дуби – хутір Чорний Ліс.

 

Герб с. Росохач: у розтятому двічі щиті на зелене, синє та зелене поля стоїть золоте росохате дерево без листя, вгорі якого ліворуч та внизу праворуч – по золотому прямому хресту.

Прапор с. Росохач: квадратне полотнище, яке складається з трьох рівновеликих вертикальних смуг – зеленої, синьої та зеленої, у центрі стоїть жовте росохате дерево без листя, вгорі якого у верхньому куті з вільного краю та в нижньому від древка – по жовтому прямому хресту.

Синя вертикальна смуга підкреслює географічну особливість села, розташованого обабіч річки Серет, яка фактично протікає з півночі на південь через Росохач. Сухе дерево вказує на одну з версій про походження назви поселення. Хрести – символи пам’яті і духовності.

 

Герб с. Скородинці: щит перетятий; у верхньому червоному полі скошені праворуч, вістрями вгору, три золоті стріли; у нижньому чорному – два срібні дзвони.

Прапор с. Скородинці: квадратне полотнище, яке складається із двох горизонтальних рівновеликих смуг, на верхній червоній три жовті стріли, скошені вістрями вгору в бік древка, на нижній чорній – два білі дзвони.

Червоно-чорні кольори підкреслюють патріотичні традиції села. Стріли вказують на перекази про давній монастир і напади монголів. Два дзвони означають історію про переховування дзвонів місцевої церкви під час Другої світової війни.

 

 

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту