Чортків online

Із пленарного засідання 35 сесії міської ради

На чергову 35 сесію міської ради, що відбулась під головуванням міського голови Володимира Шматька прибуло 27 депутатів із 34 обраних. Пленарне засідання відбулось за участі депутата обласної ради Любомира Білика, заступників міського голови, керівників структурних підрозділів міської ради, представників громадськості та ЗМІ.

Прибули до сесійної зали і представники педагогічних колективів Чортківської гімназії ім. М. Шашкевича, загальноосвітніх шкіл № 2, 5, 6, 7.

Педагогічні працівники звернулись до депутатського корпусу міської ради з приводу зміни оплати праці з 01.01.2018 року, зокрема, зменшення розміру надбавки за престижність праці з 20 відсотків до 5 відсотків та щодо фінансування шкіл.

У своєму листі-зверненні, направленому міському голові Володимиру Шматьку, начальникові управління освіти, молоді та спорту Людмилі Поліщук, депутатам міської ради зазначено, що з метою підвищення престижності праці педагогічним працівникам постановою Кабінету Міністрів України від 11.01.2018 р. № 23 “Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України” передбачено надбавку за престижність праці від 5 до 30 відсотків.

Серед вимог освітян:

вжиття заходів щодо ліквідації заборгованості по виплаті надбавки за престижність праці за січень 2018 року та забезпечення виплати заробітної плати педагогічним працівникам із збереженням 20 відсоткової надбавки за престижність праці;

виділення коштів з місцевого бюджету для збереження груп продовженого дні, поділу класу на групи та на індивідуальне навчання на 2018-2019 роки та ін.

Заслухавши лист-звернення від педагогічних працівників вищезазначених загальноосвітніх шкіл м. Чорткова щодо розміру надбавки педагогічним працівникам за престижність праці начальник управління освіти, молоді та спорту Людмила Поліщук прокоментувала дану ситуацію наступним чином.

Очільниця освіти зазначила, що основне призначення надбавок до посадового окладу є стимулювання працівників до швидкого підвищення кваліфікації та до довготривалого виконання трудових обов’язків. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 23.03.2011 р. №373 “Про встановлення надбавки педагогічним працівникам дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної, вищої освіти, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування” розмір надбавки встановлюється керівником закладу освіти у межах фонду оплати праці в граничному розмірі 30 відсотків посадового окладу, але не менше 5 відсотків. Умови оплати праці передбачено в Колективному договорі від 13.06.2017 р. Відповідно до п.6.4.1., зазначеного договору, встановлення і виплата надбавок педагогічним працівникам здійснюється згідно вищезгаданої Постанови.

Наказ управління від 24.01.2018 р. № 19-од “Про встановлення надбавки за престижність директорам ЗНЗ м. Чорткова” встановлює розмір надбавок за престижність праці тільки директорам ЗНЗ м. Чорткова в розмірі 5% посадового окладу і зобов’язує керівників ЗНЗ видати наказ про встановлення надбавок для педагогічних працівників у межах фонду оплати праці (відповідно до вимог постанови КМУ № 373 від 23.03.2011р.).

Відповідно до ст. 26 Закону України “Про освіту” керівник закладу освіти здійснює безпосереднє управління закладом і несе відповідальність за освітню, фінансово-господарську та іншу діяльність закладу освіти, призначає на посаду та звільняє з посади працівників, визначає їх функціональні обов’язки. Таким чином, з моменту набуття (28.09.2017 р.) чинності вищезазначеного закону, всі питання, що витікають з трудових відносин працівників, вирішує керівник закладу освіти відповідно до трудового законодавства.

Відповідно до ст. 23 Закону України “Про освіту” держава гарантує академічну, організаційну, фінансову і кадрову автономію закладів освіти. Згідно п.3 ст. 25 Закону України “Про освіту” засновник або уповноважена ним особа не має права втручатися в діяльність закладу освіти, що здійснюється у межах його автономних прав. Тому, для забезпечення збільшення розміру надбавки педагогічним працівникам за престижність праці директорам загальноосвітніх шкіл необхідно привести наповнюваність класів не менше розрахункової, розробити та здійснити заходи щодо економії коштів.

Висловив свою думку з приводу звернення і депутат обласної ради Любомир Білик.

Зокрема, Любомир Степанович сказав, що найгірша є ситуація коли виникають непорозуміння через небажання чути один одного.

Я вважаю, що для об’єктивної реальності необхідно детально вивчити стан освіти в місті, проаналізувати як господарює той чи інший директор, як працює колектив. Пропоную спільно побувати в кожній школі, вивчити стан речей, і лише тоді, на основі конкретних цифр, фактів робити відповідні висновки. Проблеми є скрізь, але ми з вами для того і є, аби ті проблеми вирішувати”, – зазначив депутат обласної ради.

Міський голова Володимир Шматько:

Шановні депутати, представники освіти й усі присутні у цій залі. Я вважаю, що ми повинні реформувати управління освіти і школи в місті Чорткові. Потрібно вивчити наповнюваність 10 – 11 класів з метою прийняття рішення: чи потрібно нам сьогодні утримувати старші класи у кожній школі у недостатній кількості учнів?

Я пропоную, щоб ми разом з вами, шановні депутати, освітяни прорахували до 1 вересня п.р. можливість реформування наших шкіл. Утримувати шість існуючих шкіл з тією наповнюваністю, якою вона є наразі, ми не можемо, бо це не вигідно. Краще зекономлені кошти, які ми отримаємо з оплати за енергоносії вкладати у розвиток освіти, в тому числі на придбання наочності, забезпечення необхідними приладдями лабораторії в класах, поліпшення умов праці наших педагогів, в тому числі фінансової забезпеченості.

Згідно з розрахунками формули освітньої субвенції гроші у сумі 31 млн. 307 тис. 300 грн. призначені для виплат 197,22 ставки. А по нашим загальноосвітнім навчальним закладам на даний час є 268 ставок, що на 70,78 ставок більше нормативних розрахунків

Тому, якщо ми з вами будемо утримувати приблизно на 50 педагогів більше при існуючій наповнюваності учнів в школах міста (по формулі освітньої субвенції наповнюваність класу передбачає 25 учнів, середня ж наповнюваність по м. Чорткову — 23,5 учнів), то в такому випадку нам потрібно знімати кошти з інших проектів розвитку Чорткова і направляти на забезпечення наших вчителів з урахуванням всіх необхідних виплат.

Ми повинні разом з вами приймати рішення, де взяти кошти на заробітну плату, яку передбачено чинним законодавством і яка повинна надходити у вигляді освітньої субвенції, де взяти кошти не просто на утримання шкіл, а на розвиток школи. Бо якщо ми хочемо розвивати умови праці і наочність у школі, то маємо розуміти, що школа це не приміщення, а місце розвитку і навчання дитини.

Два роки тому Уряд переклав на місцевий бюджети виконання своїх функцій, а саме: утримання навчальних закладів. Ураховуючи постійне зростання вартості енергоносіїв, а також той факт, що за роки незалежності у школи практично ніхто не вкладав кошти і приміщення, побудовані ще за радянських часів з розрахунку на велику кількість учнів потребують оновлення, проведення капітальних ремонтів та енергоефективних заходів — все це є додатковим навантаженням на місцевий бюджет.

Окрім цього, за рахунок коштів міського бюджету (у 2018 р. сума складає 12 млн. грн.) буде здійснюватись оплата праці непедагогічних працівників (лаборанти, секретарі, опалювачі, бібліотекарі, прибиральники).

Щоб не порушити права вчителів нами було виплачено 5%. Ми виконали постанову Кабінету Міністрів України про те, щоб виплачувати педагогам Чорткова надбавку за престижність або 5, або 6 ,або 30 % щомісячно.

Загальна сума, щоб виплачувати цю надбавку складає 366 тис. 700 грн. в місяць, а на рік — це 4 млн. 767 тис. грн.

Ці кошти потрібно або вишукати у місцевому бюджеті, або просити виділення з обласного бюджету, або приймати не популярні рішення.

Я прихильник того, щоб в наших школах залишились працювати молоді, не пенсійного віку працівники освіти.

Пропоную після закінчення навчального 2017 – 2018 років спільно з керівниками загальноосвітніх навчальних закладів відпрацювали педагогічне навантаження і станом на 1 вересня 2018 року визначити, як цих 70 ставок, яких є забагато, скоротити. Нам необхідно разом віднайти цю можливість і прийняти наше спільне компромісне рішення”.

З метою вивчення ситуації, що склалася в освітній галузі м. Чорткова, питань щодо фінансування за кошти з місцевого бюджету варіативної складової навчального плану, груп продовженого дня та забезпечення матеріально-технічної бази для впровадження Нової української школи для перших класів у 2018 році, депутатським корпусом міської ради прийнято рішення про створення спеціальної комісії.

Комісією, до складу якою увійдуть міський голова Володимир Шматько, заступник міського голови Роман Тимофій, депутат обласної ради Любомир Білик, депутати міської ради, начальник управління освіти, молоді та спорту Людмила Поліщук, керівники загальноосвітніх навчальних закладів після детального вивчення стану справ буде прийматись колегіальне рішення.

 

 

Сектор з питань внутрішньої політики і зв’язків з громадськими організаціями та ЗМІ

Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту