Чортків online

У Чорткові вже вдруге пройшли Дні Сталої Енергії

Міський голова Володимир Шматько:

“Дні Сталої Енергії – що це таке? В минулому році коли ми вперше проводили цей захід у районному Будинку культури ім. К. Рубчакової у нас було багато гостей з інших міст України, з різних організацій, які презентували для чортківської громади  свої напрацювання щодо поводження з енергією на прикладах раціонального її використання. Для нас минулорічний досвід проведення цього заходу був дуже позитивний і дуже важливий.

Для всіх нас зрозуміло що нам потрібно навчитись правильно і раціонально поводитись з енергією. Чому? Бо маємо розуміти, що енергія той ресурс, який не є необмеженим. Нині, у 21 столітті на порядку денному гостро стоїть питання як навчити людство правильно розпоряджатись цим ресурсом, як економити і заощадити джерела енергії.

 Адже в умовах зростання планетарного дефіциту всіх видів ресурсів і, передусім, енергоресурсів запровадження режиму енергоефективності є необхідною передумовою економічної стабільності будь-якої держави. Для України це особливо важливо з огляду на успадковану практику неощадливого використання ресурсів. Тому і позиція влади в Україні є правильною, завдяки, звичайно, міжнародним партнерам Європейського Союзу,  Уряду США, які нам допомагають фінансово та спонукають нас вчитися жити енергоефективно.

Дуже важливо ставити для себе завдання у кожному місті, селі – зменшити споживання енергії – і не важливо, чи мова йде про енергетичну енергію, чи про теплову енергію, чи про такий ресурс як вода й інші варіанти, котрі людина використовує в побуті.

 Для чорткіської громади знаковим стало приєднання до   Асоціації «Енергоефективні міста України», нами укладено меморандум з Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України. Також ми є учасниками Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй, підписантами “Угода мерів — Схід”, яка має на меті об’єднати європейські місцеві органи влади (муніципалітети) в добровільне утворення задля спільної боротьби з глобальним потеплінням та ін.

Разом з тим, як влада, як громада ми взяли на себе відповідні зобов’язання, в рамках прийнятої стратегії – Плану дій сталого енергетичного розвитку і клімату міста Чорткова до 2030 року – стати містом енергоефективним.

Вже два роки під керівництвом Юлії Демкович у міській раді плідно працює відділ муніципального розвитку, інновацій та енергоефективності. Результатом діяльності є виграні проект по термомодернізації однієї з найбільших шкіл міста — ЗОШ № 5 та інші менш потужні проекти, які будуть залучені у  співпраці з нашими міжнародними партнерами.

Врешті решт це і наші гості, які є учасниками цього заходу,  наші партнери, які дізналися про Чортків. Донедавна, більшість з цих людей не знали, що таке місто в Україні існує.  Іншими словами ми привертаємо увагу, заявляючи, що ми є громада, яка думає стратегічно.

Для нас, звичайно, є важливим відремонтувати ділянку асфальтового покриття, провести вуличне освітлення і т.д., що також потрібно, бо це норма життя, але надважливо  стратегічно мислити, говорити, і робити все від нас залежне,   для того, щоб в бюджетних установах, школах, садочках  зменшити споживання теплової та електричної енергії,  які для цього потрібно провести заходи, як сьогодні зробити енергоефективними ОСББ і залучити громадськість до цих кроків.

Я радий вітати присутніх на Днях Сталої Енергії, дякую усім, хто доклав зусиль, щоб ця подія відбулась у нашому місті. Щира подяка депутату обласної ради, директорові Чортківського державного медичного коледжу Любомиру Степановичу Білику за надану можливість провести цю зустріч у залі  медколеджу.

Для нас це буде чергова можливість почути думку експертів, побачити приклади, запроваджені в інших містах щодо заходів з енергозбереження, обговорити документ – План дій сталого енергетичного розвитку і клімату міста Чорткова до 2030 року, що вже зареєстрований Єврокомісією в Брюсселі і має стати дороговказом  як місто має стати енергоефективним.

Тож, бажаю усім присутнім плідної роботи, щоб по завершенні цього заходу вийти з цієї зали з більшими знаннями по енергії і як з нею поводитись». 

Директор державного медичного коледжу, депутат обласної ради Любомир Білик передав вітання учасникам Днів Сталої Енергії в місті Чорткові від голів облдержадміністрації Степана Барни, обласної ради Віктора Овчарука, які, у зв’язку з візитом на Тернопільщину Прем’єр – Міністра України Володимира Гройсмана не змогли особисто побувати на цьому заході. Любомир Степанович побажав усім присутнім плідної роботи і результативності та надав слово своїм студентам, які привітали присутніх у залі пісенною творчістю.

Вітання та побажання конструктивного діалогу учасникам заходу пролунало від начальника управління ЖКГ та енергозбереження Тернопільської облдержадміністрації Дмитра Пастернака. Представник обласної влади, зокрема, зазначив, що тема енергозбереження та енергоефективності була актуальною завжди, але протягом тривалого часу ми легковажно до неї ставились.  Реалії ж сьогодення  змушують нас  бути енергоощадливими.

«Я бажаю усім плідної роботи і додаткових знань, щоб усі рекомендації, почуті від експертів, стали вам у нагоді. Пам’ятатйте, що ніхто не прийде, щоб за нас виконати нашу роботу. Беріть на озброєння кращі практики і запроваджуйте їх в повсякденному житті», – зауважив Дмитро Пастернак.

Ще одним важливим документом, підписаним нещодавно міським головою Володимиром Шматьком став меморандум з представництвом в Україні програми розвитку ООН. В заходах Програми, що фінансуються Організацією Об’єднаних Націй, в тому числі, виділяються кошти й на енергоефективні заходи. Підписанням цього меморандуму Чортків взяв  на себе як певні зобов’язання, так і можливість скористатися такою співпрацею з міжнародною організацією щодо втілення проектів по енергозбереженню. 

Сергій Варга, проектний менеджер програм и розвитку ООН в Україні:

«Мені дуже сподобалось ваше місто, мер і його команда, а  головне – це відношення й бажання до змін, бажання щось зробити. Я висловлюю надію, що саме з такою командою спільно з усією чортківською громадою ви досягнете успіхів на шляху до енергоефективного Чорткова».

Подарунком від київського гостя, який він вручив очільнику міста, став прилад для вимірювання стану повітря.  «Як відомо, одним із важливих елементів комфорту є повітря, яким ми дихаємо. Наш проект ПРОООН передає   прилад, котрим можна вимірювати стан повітря за 30 секунд. Адже дуже важливо не лише комфортна температура в приміщеннях, а й стан повітря й, відповідно, наша здатність сприймати інформацію»,- сказав Сергій Варга.

Подякувавши за подарунок, міський голова Володимир Шматько запросив до слова та модерації заходу керівника проектів та программ Асоціації «Енергоефективні міста України» (м. Львів) Андрія Кирчіва.

«Ми дуже багато часу згаяли на те, що були дешеві енергоносії й ніхто на цьому не наголошував та не замислювався. Тому ті, хто це збагнув і вже до цього зараз готується – він є серед лідерів. Мені надзвичайно приємно бувати у вашому місті, бо Чортків є надзвичайно активним учасником Угоди мерів, активним членом Асоціації «Енергоефективні міста України». В Асоціації, котра нині  об’єднує понад 80 міст України, Чортків є в десятці   найактивніших. Величезна заслуга в цьому і мера, і команди, які прагнуть щось змінювати. Дивлячись на программу сьогоднішнього заходу – Чортків, на мою думку, дуже глибоко збагнув тему самої Угоди мерів – думати глобально, діяти –  локально. Програма побудована на таких аспектах, котрі  нас в певній мірі цікавлять, зачіпають, хвилюють і наштовхують на багато роздумів.

У першу чергу – це панельна дискусія за темою: «Впровадження відновлювальних джерел енергії», друга панельна дискусія стосується  ЕСКО механізму, який насправді вже діє в Україні, маємо Закон, котрий визначає його роботу, тим не менше, він якось пробуксовує, не має в достатній кількості цих контрактів в Україні. І, нарешті, я вважаю основна для цієї конференції локальна дія, що зосереджена в третій панельній дискусії, де є обговорення Плану дій сталого енергетичного розвитку і клімату міста Чорткова до 2030 року»,- відзначив Андрій Кирчів та запросив до презентацій учасників панельних дискусій.

Присутні у залі слухали механізми і засоби впровадження відновлювальних джерел енергії від представників ФОП по встановленню сонячних електростанцій в місті Чорткові Андрія Протоковила, «Ощадбанку» – Віктора Пиняка, в.о. начальника відділу паливно-енергетичного комплексу та енергозбереження облдержадміністрації Михайла Геренка, радника міського голови м. Кам’янець-Подільського Володимира  Хмелюка, представника ЕкоКлубу м. Рівне Наталію Холодову, керівника проекту альтернативної вітрової енергетики в м. Зборові Нестора Синицю.

У другій панельній дискусії “Енергосервіс в бюджетній сфері: досвід фінансування ЕСКО-проектів у бюджетній сфері, заходи та економія для громади міста і бюджету» взяли участь проектний менеджер програми розвитку ООН в Україні (м. Київ) Сергій Варга, директор Відокремленого підрозділу «Київський обласний експертний центр енергоефективності» ДП «Київоблбудінвест» (досвід  ЕСКО у Київській області) Людмила Синецька,  директор ТОВ «Український енергетичний траст» (м. Полтава) Роман Широких, директор ТОВ «ЕСКО ЮА» (м. Київ) Андрій Чубатенко.

Наступна панельна дискусія – «Оцінка та реалізація Плану дій сталого енергетичного розвитку і клімату міста Чорткова до 2030 року». ЇЇ учасниками стали директор у Західноукраїнському регіональному навчальному центрі Віталій Лесюк, консультант ICconsulenten проекту «Заходи з енергоефективності в місті Чорткові» по кредитному проекту спільно із Північною Екологічною Фінансовою Корпорацією (НЕФКО) Павло Новак, депутат міської ради Зоряна Лесейко, керівник проектів та програм Асоціації «Енергоефективні міста України» Андрій Кирчів.  

Приємним сюрпризом від міської влади став розіграш методом жеребкування 5 грошових сертифікатів на суму 20 тис. грн. на проведення енергозберігаючих заходів в ОСББ та 5 грошових сертифікатів на суму 10 тис. грн. у навчальних закладах міста.  Щасливими володарями цих коштів стали ряд ОСББ, а також садочок № 1, Палац дітей та юнацтва, гімназія ім. М. Шашкевича, ЗОШ № 6, № 7.

Паралельно впродовж дня тривала виставка енергозберігаючого обладнання – екскурсія енергозберігаючим містечком від ГО «Бюро розвитку, інновацій та технологій (м. Івано-Франківськ).

У міській раді національний консультант напрямку EMIS Ігор Черкашин провів семінар для завідувачів господарств бюджетних установ міста за темою: «Засоби економії паливно-енергетичних ресурсів». За економію та ощадливе споживання енергоносіїв відзначені ДНЗ № 7 та ЗОШ № 7.

Спікер Віталій Гураш, представник ГО «Велоклуб Каденс» провів тренінг для школярів «Правила дорожнього руху на велосипедах». Подарунком учасникам тренінгу від міської ради стали книжки-пам’ятки правил дорожнього руху на велосипедах.  

Велоквест для школярів (6 команд по 4 дитини) реалізовано за допомогою представника ГО «Зелений світ» Олексія Гуски. Від імені міської ради головний спеціаліст відділу муніципального розвитку, інновацій та енергоефективності Ірина Шаровська вручила переможцям й учасникам змагань подарунки – шоломи, захист на коліна й лікті та сувеніри.

Завершився перший день проведення Днів Сталої Енергії врученням міським головою Володимиром Шматьком подарунків гостям – учасникам панельних дискусій та екскурсією містом.

Також усі охочі змогли переглянути фільм на екотематику «Дім: Побачення з планетою», що транслювався на екрані, встановленому на площі Героїв Євромайдану.

Усім цим заходам передувала активна інформаційна кампанія для населення, проведена відділом муніципального розвитку, інновацій та енергоефективності міської ради. 

 

Сектор з питань внутрішньої політики і зв’язків з громадськими організаціями та ЗМІ

Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту