Чортків online

Громадський бюджет: що і як цього року

З метою залучення більшої кількості жителів Чорткова до розподілу коштів бюджету міста за допомогою так званого громадського бюджету у міській раді відбулася зустріч-навчання з експертом – керуючим справами секретаріату у Київській міській раді Ігорем Хацевичем на тему: “Як підготувати, написати і подати свій проект на громадський бюджет?”

На зустрічі були присутні депутати міської ради, керівники навчальних закладів, учні, студенти, громадськість міста.

Заступник міського голови Роман Тимофій на початку зустрічі зазначив, що вперше громадський бюджет у Чорткові стартував минулого року. Заради того, аби вивчити досвід міст, які вже мають успішний результат від реалізації громадських проектів, до Чорткова запросили Ігоря Хацевича.

Експерт зазначив, що має справу з громадським бюджетом у Києві з 2016 року. Оскільки такі інструменти демократії як громадський бюджет та електронні петиції стрімко почали впроваджуватися у багатьох українських містах, сьогодні Україна посідає 35-е місце серед країн-членів ООН за розвитком електронної демократії, тоді як за рівнем демократії загалом – тільки 79-е.

Більше того, Уряд має на меті організувати громадський бюджет на державному рівні та виділити з державного бюджету на реалізацію громадських проектів близько 500 мільйонів гривень. Так зазначив днями Прем’єр-міністр УкраїниВолодимир Гройсман.

Що ж таке громадський бюджет? 
Бюджет участі (як його ще називають) – це частина коштів міського бюджету щодо якої жителі міста самостійно обирають на що їх витрачати шляхом голосування, результати якого мають пряму дію, незалежно від волі чиновників та депутатів.

Будь-який житель міста/ОТГ може подати проект, пов’язаний з покращенням життя в місті/ОТГ, взяти участь у конкурсі, перемогти в голосуванні і спостерігати за тим, як його проект реалізують в рамках бюджету.

Як долучитися до громадського бюджету пересічному жителю міста?
Автором проекту може стати тільки житель міста Чорткова з 16-річного віку. Проект подається автором у електронному (у електронній системі «Громадський проект») або паперовому вигляді (у пунктах супроводу громадського бюджету. У Чорткові – це відділ муніципального розвитку, інновацій та енергоефективності міської ради).

Як проголосувати за проект?
Голосування за проекти здійснюється шляхом заповнення бланку голосування в електронному вигляді або на паперових носіях за формою.
Голосування в електронному вигляді здійснюється в електронній системі за допомогою авторизації мешканця міста Чорткова через електронну пошту і введення ним серії та номеру свого паспорту громадянина України (посвідки на постійне проживання) та прикріплює їх скановану копію.

Голосування на паперових носіях здійснюється у пунктах супроводу і здійснюється за пред’явлення оригіналу паспорту (посвідки на постійне проживання) шляхом заповнення бланку голосування.

Голоси, подані на бланках голосування на паперових носіях до пунктів супроводу громадського бюджету, передаються до сектору інформаційно-програмного забезпечення міської ради щоденно не пізніше дня, наступного за днем, коли був поданий такий голос.

Після завершення кінцевого терміну голосування електронна система автоматично здійснює підрахунок голосів, визначає проекти-переможці та формує їх списки.

Експерт з Києва Ігор Хацевич зазначив, що у Києві користуються тільки електронною системою голосування, у зв’язку з масштабом кількості охочих проголосувати. Валідацію проводять не через введення паспортних даних, а за допомогою системи BankID.

Ігор Хацевич:

«Аби не було так, що громадський бюджет заполонила тільки одна категорія, тобто освіта, культура, безпека тощо, ми прописали у положенні відсоткове співвідношення категорій.

Цікаво, коли подають багато проектів. Це створює конкуренцію і відповідно інтерес.

Написавши проект, необхідно пам’ятати про важливість його просування, тобто реклами. Чим більше людей дізнається про проект, тим більше, ймовірно, проголосує».

На зустрічі були присутні і автори з нашого міста, проекти яких минулого року були відібрані до фінансування. Любомир Махомет є автором проекту «Автомобільний рух без загрози для життя», яким передбачено встановлення чотирьох обмежувачів швидкості автомобільного руху з пішохідними переходами на вулицях Д. Січинського – О. Маковея.

Заступник директора Чортківського районного центру соціальної реабілітації «Дім милосердя» Наталія Криса показала результат реалізації проекту «Сенсорна кімната».

І минулого року, і цьогоріч у бюджеті міста на бюджет участі закладено 500 тисяч гривень. При тому, вартість кожного проекту не має перевищувати 100 тисяч гривень. Цього року список категорій буде доповнено освітою та спортом.

Мінімальна кількість голосів для одного проекту – 20. Одна людина при тому має право проголосувати за 5 різних проектів.

За словами авторів минулорічних проектів, не варто занижувати вартість робіт, адже проект пишеться одного року, а реалізовується – наступного, коли ціни вже вищі.

Начальник відділу муніципального розвитку, інновацій та енергоефективності міської ради Юлія Демкович познайомила присутніх із сайтом «Громадського проекту», звернула увагу, що старт подачі проектів на громадський бюджет -вже з 25 вересня. Місяць – до 25 жовтня – можна подавати проекти, а опісля, з 25 жовтня до 14 листопада – структурні підрозділи міської ради перевірятимуть ці проекти, з 14 по 28 листопада відбудеться безпосередньо голосування.

Юлія Демкович:

«Запрошую подавати свої проекти на громадський бюджет. З боку відділу муніципального розвитку, інновацій та енергоефективності обіцяю підтримку у роз’ясненні, написанні проектів. У нашому кабінеті (№18) можна буде і проголосувати.

Долучайтеся до спільної справи! Зробімо разом Чортків комфортнішим!»

Сектор з питань внутрішньої політики з громадськими організаціями та ЗМІ

Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту