Чортків online

 

За підсумками лютого Фонд прийняв на фінансування лікарняні на суму 1,27 млрд грн

За оперативними підсумками лютого 2021 року Фонд соціального страхування України прийняв на фінансування листки непрацездатності, видані у зв’язку з хворобою (у тому числі на COVID-19), травмою, самоізоляцією або доглядом за хворою дитиною на суму 1,27 млрд гривень проти 0,92 млрд гривень у лютому 2020 року. Зростання видатків склало 38,3%.

Загалом кількість осіб, які звернулись за компенсацією втраченого за час тимчасової непрацездатності заробітку, склала за цей період 276 тис. працівників проти 266,5 тис. у лютому 2020 року. Це на 9,5 тис. осіб, або 3,6% більше.

Нагадаємо, динаміка зростання сум і кількості листків непрацездатності спостерігається Фондом з осені минулого року та пов’язана із розповсюдженням коронавірусної хвороби. Крім того, на розмір видатків за лікарняними листками впливає зростання розміру середньої заробітної плати по країні.

Дата фінансування Фондом допомоги по тимчасовій втраті працездатності прямо залежить від дати подання заяви-розрахунку роботодавцем. Фінансування здійснюється у робочі дні по мірі надходжень частки від ЄСВ на рахунок Фонду.

Слідкувати за станом фінансування застраховані особи можуть у телеграм-каналі ФССУ: https://t.me/socialfund 

Розмір виплат у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності залежить від тривалості страхового стажу та визначається, виходячи із середньоденної заробітної плати працівника. Розмір допомоги складає:

 

1) 50% середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають страховий стаж до 3 років, або в разі самоізоляції від COVID-19 під медичним наглядом незалежно від тривалості стажу;

2) 60% середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж від 3 до 5 років;

3) 70% середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж від 5 до 8 років;

4) 100% середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж понад 8 років, або при наявності пільг відповідно до законодавства, а також медичним працівникам у разі самоізоляції від COVID-19 під медичним наглядом незалежно від тривалості стажу.

 

Верифікація виплат буде розширена на всі допомоги за лікарняними листками

Допомоги по тимчасовій втраті працездатності, а також по вагітності та пологах будуть проходити процес верифікації. Верифікація виплат від Фонду соціального страхування України має забезпечити цільове використання коштів та мінімізувати ризик помилок при здійсненні виплат. При цьому, верифікація не вплине на строки фінансування матеріального забезпечення від Фонду.

Найближчим часом буде опрацьовано технічні питання інформаційного обміну для проведення верифікації, підписано відповідний протокол і оновлений договір із Міністерством фінансів України, а також розроблено механізм надання рекомендацій у разі виявлення невідповідностей даних.  

Про це було домовлено на ініційованій Міністерством соціальної політики робочій нараді 10 березня. Участь у заході взяли представники ФССУ, Міністерства фінансів і Міністерства соцполітики.

Також під час круглого столу Комітету ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів 11 березня було обговорено прогрес і проблемні питання впровадження верифікації.

Верифікація виплат буде здійснюватись для всіх видів матеріального забезпечення і страхових виплат Фонду соціального страхування України. Зокрема, буде впроваджено механізми превентивної верифікації, яка дозволить упередити здійснення нецільових видатків.

Нагадаємо, раніше реалізація верифікації була розпочата для страхових виплат, які ФССУ здійснює для потерпілих внаслідок нещасних випадків на виробництві або профзахворювань, а також членів їх сімей.

 

 

Оплата лікарняних за період відсторонення від роботи не здійснюється

У разі тимчасової втрати працездатності у період, коли працівника відсторонено від виконання посадових обов’язків на час дисциплінарного провадження, матеріальне забезпечення за дні непрацездатності, які збігаються із періодом відсторонення, не надається.

Зокрема, не передбачено надання допомоги по тимчасовій втраті працездатності від Фонду соціального страхування України для державних службовців, які знаходились на лікарняному у період відсторонення.

При цьому, надання матеріального забезпечення не здійснюється незалежно від того, відбулось притягнення до відповідальності або дисциплінарне провадження було закрите.

Відповідно до Положення про експертизу тимчасової непрацездатності, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 09.04.2008 № 189, непрацездатність – це стан здоров’я (функцій організму) людини, обумовлений захворюванням, травмою тощо, який унеможливлює виконання роботи визначеного обсягу, професії без шкоди для здоров’я.

Тож у разі хвороби або травми, яка настала або триває в працівника під час відсторонення від виконання посадових обов’язків, втрата працездатності не настає, оскільки такий працівник не виконує свої посадові обов’язки у зв’язку із відстороненням.

Крім того, незалежно від наслідків відсторонення, відсутній факт втрати заробітної плати через хворобу або травму, компенсувати яку покликана допомога по тимчасовій непрацездатності від Фонду.

 

77% нещасних випадків на виробництві стаються в галузі охорони здоров’я

Упродовж 2020 року Фондом соціального страхування України зареєстровано 6 646 нещасних випадків, які визнано пов’язаними з виробництвом. З них 3 054 випадки, або 46% – гостре професійне захворювання медичних і інших працівників на COVID-19. Водночас, за розрахунками фахівців Фонду, за умови завершення розслідувань усіх випадків інфікування, показник виробничих нещасних випадків у галузі охорони здоров’я сягнув би 77% за підсумками минулого року.

Про це начальник управління профілактики страхових випадків виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України Сергій Таровик повідомив під час селекторної наради із профільними фахівцями управлінь виконавчої дирекції Фонду в областях і місті Києві. Участь у нараді також взяли начальниця відділу організаційно-методичного забезпечення роботи страхових експертів Ірина Васинська та заступник начальника управління – начальник відділу організації профілактичних заходів та аналізу страхових випадків Сергій Акопян.

«Зазвичай розслідування нещасних випадків відбувається оперативно, тож за підсумками року ми бачимо показову картину розподілу травматизму і гострих профзахворювань по галузях. Однак, у випадку гострих профзахворювань на COVID-19 розслідування не може бути завершено без матеріалів епідеміологічного розслідування МОЗ і діагнозу щодо гострого профзахворювання, який встановлюють лікар-інфекціоніст і лікар-профпатолог. На сьогодні 91% розслідувань не завершені саме через відсутність в матеріалах карти епідрозслідування (65%) чи діагнозу профхвороби (26%). За нашими розрахунками, якби всі ці розслідування були завершені, за підсумками 2020 року галузь охорони здоров’я зайняла б у структурі нещасних випадків 77%», – говорить Сергій Таровик.

З початку пандемії Фонд отримав 40 593 повідомлення про клінічно підтверджені випадки захворювання працівників закладів охорони здоров’я на COVID-19, з яких розслідування завершено по 15 936 випадках, 4 542 з яких визнано комісіями пов’язаними з виробництвом, у тому числі 118 – смертельні.

За словами Сергія Таровика, робота страхових експертів з охорони праці Фонду сьогодні має максимальні навантаження, пов’язані із участю в проведенні розслідувань гострого професійного захворювання медиків, однак, попри це потребує посилення профілактичного напряму.

«Розрахований відсоток кількості нещасних випадків у галузі охорони здоров’я дозволяє оцінити реальний масштаб проблеми з системою охорони праці в лікарнях та говорить про недостатність заходів із профілактики зараження. Навіть в умовах карантинних обмежень ми можемо надавати консультації та допомагати організувати безпечні умови праці медичних та інших працівників закладів охорони здоров’я, у тому числі за допомогою телекомунікаційних засобів. Цю роботу потрібно посилити для збереження життя і здоров’я працівників», – зазначив Сергій Таровик.

Начальниця відділу організаційно-методичного забезпечення роботи страхових експертів Ірина Васинська звернула увагу присутніх на проблемах ведення обліку нещасних випадків та надала відповідні рекомендації.

Крім того, під час заходу було проаналізовано стан розслідувань у розрізі регіонів, надано відповіді на проблемні питання та доведено рекомендації щодо налагодження співпраці і прискорення проведення розслідувань.

Нагадаємо, зв’язок інфікування медика із виробництвом визначає комісія із розслідування, що створюється:

– закладом охорони здоров’я (у випадку смерті медика, якщо його посада і місце роботи включені до переліків відповідно до постанови КМУ № 1 від 05.01.2021; до складу комісії входять представники закладу охорони здоров’я);

– Держпраці (у випадку смерті медика, чия посада та/або місце роботи не включені до переліків; до складу включаються представники роботодавця, профспілки, закладу охорони здоров’я, ФССУ, Держпраці);

– або роботодавцем (у інших випадках; до складу включаються представники роботодавця, профспілки, закладу охорони здоров’я, ФССУ, Держпраці).

 

Лікарняні і декретні фінансують Фондом у повному обсязі, однак наявні затримки у фінансуванні

Фонд соціального страхування України виплачує лікарняні та декретні у повному обсязі. Ми робимо все можливе, аби ви отримали допомогу якнайшвидше, однак сьогодні є затримки в строках фінансування.

Розповідаємо з чим це пов’язано та як пришвидшити отримання виплат від ФССУ.

Який строк затримки?

Що сталося?

◦ допомог по тимчасовій непрацездатності (лікарняні);

◦ допомог по вагітності та пологах;

◦ допомог на поховання;

◦ щомісячних страхових виплат потерпілим на виробництві тощо.

Як пришвидшити отримання допомоги?

Чи можна слідкувати за станом оплати лікарняного онлайн?

 

 

 

Фонд профінансував щомісячні страхові виплати за лютий у повному обсязі

Учора, 16.03.2021, Фонд соціального страхування України завершив фінансування щомісячних страхових виплат потерпілим на виробництві та членам їх родин за лютий, кошти перераховано вчасно та в повному обсязі для 200 тисяч осіб. Виплати таких допомог здійснюються Фондом у наступному місяці за попередній.

Загалом за оперативними даними для потерпілих внаслідок профзахворювань або нещасних випадків на виробництві, зокрема у разі гострих профхвороб на COVID-19, було нараховано за лютий 799 млн гривень.

У тому числі щомісячні виплати було нараховано для 20 працівників закладів охорони здоров’я, які мають стійку втрату працездатності внаслідок гострого професійного захворювання на COVID-19, а також для 48 членів родин медиків, які померли внаслідок профзахворювання на коронавірусну хворобу.

Так, ФССУ направив 442 тисячі гривень на фінансування щомісячних страхових виплат за лютий для зазначених осіб. З них на щомісячні виплати для медичних працівників – майже 110 тис. гривень, для осіб, які перебували на утриманні померлих медичних працівників, – близько 332 тис. гривень.

Щомісячна виплата для одного медика від Фонду складає від 710,79 грн до 22 700 грн. Розмір такої виплати залежить від ступеня втрати працездатності і середнього доходу, який потерпілий мав на момент настання страхового випадку.

Нагадаємо, окрім щомісячних страхових виплат, Фонд профінансував для зазначених осіб одноразові допомоги за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням і компенсував медичним працівникам втрачений за час лікування гострої професійної хвороби заробіток. Для медичних працівників, яким було встановлено інвалідність, або для їх родин у разі смерті медика, Фондом також було профінансовано одноразові страхові виплати за кошти державного бюджету відповідно до ЗУ «Про захист населення від інфекційних хвороб».

 

 

 

Самоізоляцію за кошти Фонду пройшли понад 100 тисяч працівників

З початку пандемії 100 тисяч 603 застраховані особи знаходились на оплачуваній за кошти Фонду соціального страхування України самоізоляції під медичним наглядом. Станом на сьогодні Фонд прийняв на оплату відповідні листки непрацездатності для компенсації втраченого за час ізоляції заробітку на загальну суму 114,2 мільйона гривень.

Зокрема, на самоізоляції знаходились 13 387 медичних працівників, сума компенсацій за кошти Фонду склала для них 23,2 мільйона гривень.

Така допомога фінансується ФССУ на підставі лікарняного листка, виданого із зазначенням причини непрацездатності «ізоляція від COVID-19 – 11». Направлення на самоізоляцію під меднаглядом здійснює лікар у разі контакту застрахованої особи з хворим на COVID-19 – Фонд компенсує втрачений за цей час заробіток з метою протидії поширенню коронавірусної інфекції.

Для отримання від Фонду допомоги, отриманий листок непрацездатності необхідно передати своєму роботодавцю, який оформлює заяву-розрахунок та передає її до Фонду на фінансування. ФССУ забезпечив можливість зробити це дистанційно.

Сума компенсації втраченого за період самоізоляції заробітку від Фонду складе 50% середнього доходу незалежного від тривалості страхового стажу, а для медичних працівників – 100% середнього доходу. ФССУ здійснює фінансування, починаючи з шостого дня ізоляції, перші п’ять днів оплачуються роботодавцем.

Нагадаємо, у разі потреби в оплачуваній за кошти Фонду соціального страхування України самоізоляції під меднаглядом, відповідні лікарняні листки видаються за спрощеною процедурою та не потребують погодження із заввідділення або ЛКК для їх продовження на термін понад 10 днів. Такі зміни внесено наказом МОЗ України від 11.11.2020 № 2593 «Про затвердження Змін до Порядку надання первинної медичної допомоги та Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян». Документ набув чинності 22.12.2020.

Федір Бортняк: «Запобігти інфікуванню, вберегти людей від важких ускладнень стало питанням номер один для всіх організацій, причетних до охорони праці та здоров’я»

 

Кажуть, дієвість медицини послаблюється зневірою та зміцнюється надією. А надія, як відомо, не виростає на порожньому місці. Якщо хворому після розмови з лікарем не стало легше, то це не фаховий лікар. Але в сучасних реаліях, навіть вселяючи надію пацієнтам з COVID-19, медики не завжди перемагають у боротьбі з підступним вірусом. Щоразу мутуючи, інфекція захоплює все більше населення планети, збираючи сумні врожаї тих, хто не дожив до наступного ранку.  І тепер запобігти інфікуванню, вберегти людей від важких ускладнень стало питанням номер один для всіх організацій, причетних до охорони праці та здоров’я.

Коли лікар виліковує 10-15 хворих, його готові прославляти, але той, хто запобіг захворюванню тисячі і сотні тисяч чоловік, лишається непомітним, бо ж як оцінити те, що не сталося, писав ще в 19 ст. український епідеміолог Лев Громашевський.  

Від початку пандемії на усіх інформаційних майданчиках працівники управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області та його відділень зверталися до краян із посилом: зупинити коронавірусну інфекцію можна лише спільними діями і самосвідомістю. Люди мають зрозуміти, що тепер їхнє життя та здоров’я – це дотримання карантинних вимог. Від цього залежить не лише їхнє самопочуття та подальше життя, а й усіх, хто поруч. Зокрема, медиків.

Звичайно, у лікарів має бути максимальний захист від інфекції. Вони слугують прикладом для населення, як дотримуватись норм безпеки. Тепер у нашій роботі є чимало того, що пов’язує з викликами пандемії. Але такі теперішні реалії. Вони не втратили актуальності досі, коли суспільство долає наступну хвилю коронавірусної інфекції, яка вже рік забирає здоров’я і життя населення. У теперішній час просвітницькі заходи зможуть допомогти сповільнити поширення COVID-19 й уникнути ризику перевантаження системи охорони здоров’я хворими, щоб кожен міг отримати необхідну медичну допомогу.

І це не просто твердження, це ті відчуття, які ми щодня переживаємо, спілкуючись з медичними працівниками, аналізуючи цифри інфікування, виплачуючи кошти за  професійне захворювання, спричинене COVID-19, які, на жаль, ніколи не повернуть здоров’я людям. Виплачуючи кошти дітям, які, на жаль, ніколи не дочекаються своїх батьків з роботи… Так, чимала одноразова виплата в разі смерті потерпілого від коронавірусної інфекції медика допоможе дітям стати на ноги, хоча ніякі кошти не замінять дорогу людину та кваліфікованого лікаря.

Упродовж 2020 року Фондом соціального страхування України зареєстровано 6646 нещасних випадків, які визнано пов’язаними з виробництвом. З них 3054 випадки, або 46% – гостре професійне захворювання медичних і інших працівників на COVID-19. Водночас, за розрахунками начальника управління профілактики страхових випадків виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України Сергія Таровика за умови завершення розслідувань усіх випадків інфікування показник виробничих нещасних випадків у галузі охорони здоров’я сягнув би 77% за підсумками минулого року.

Зазвичай, розслідування нещасних випадків відбувається опеативно, тож за підсумками року бачимо показову картину розподілу травматизму і гострих профзахворювань за галузями. Однак у випадку гострих профзахворювань на COVID-19 розслідування не може бути завершено без матеріалів епідеміологічного розслідування МОЗ і діагнозу щодо гострого профзахворювання, який встановлюють лікар-інфекціоніст і лікар-профпатолог. На сьогодні 91% розслідувань в Україні не завершено саме через відсутність в матеріалах карти епідрозслідування (65%) чи діагнозу профхвороби (26%).

У Тернопільській області за участі страхових експертів з охорони праці управління виконавчої дирекції Фонду в Тернопільській області та його відділень завершено 65,9% розслідувань гострих професійних захворювань медичних працівників. 162 випадки пов’язані з виконанням професійних обов’язків медпрацівниками на підставі актів розслідування нещасних випадків. Станом на 12 березня 2021 року виявлено 3177 випадків інфікування медичних працівників. Із них 1233 випадки – не пов’язані з виробництвом.

Днями відбулася нарада в управлінні Держпраці у Тернопільській області за участю начальника управління Віталія Мариновського, представників управління ВД ФССУ в Тернопільській області та ДУ «Тернопільській обласний лабораторний центр МОЗ України» щодо максимального пришвидшення термінів розслідувань випадків професійного захворювання медичних працівників гострою респіраторною хворобою COVID-19 з метою якнайскорішого надання потерпілим відповідних страхових виплат, допомоги сім’ям тих лікарів, які, на жаль, не побороли коронавірусної інфекції.

До речі, за 2 місяці 2021 року робочими органами Фонду в Тернопільській області профінансовані виплати у зв’язку із самоізоляцією, за листками непрацездатності медичним працівникам, пов’язані з коронавірусною інфекцією, за професійним захворюванням та в разі смерті потерпілих  на суму 7,1 мільйона гривень.

 Тепер робота страхових експертів з охорони праці відділень упрпавління має максимальні навантаження, пов’язані із участю в проведенні розслідувань гострого професійного захворювання медиків. У непростих умовах карантинних обмежень фахівці Фонду надають консультації та допомагають організувати безпечні умови праці медичних та інших працівників за допомогою телекомунікаційних засобів.  

Оцінюючи реальний масштаб проблеми з системою управління охороною праці в лікарнях, страхові експерти зауважують: профілактика інфікування ще потребує докладання значних зусиль з боку керівництва та відповідних служб закладів. Справді, нещастя входить у ті двері, які йому відчинили…

Лікарі та медсестри часто перебувають у дуже тісному контакті з людьми, які заражені, тобто вони зазнають безпосереднього впливу вірусу. Саме тому від їх свідомого і відповідального ставлення до власної безпеки та безпеки пацієнтів залежить, чи продовжиться ланцюжок заражень на COVID-19.

Мабуть, єдиний спосіб допомогти людям у білих халатах – зменшити навантаження на систему охорони здоров’я, адже що менше людей хворітиме, то менше буде госпіталізовано. Тому підтримувати лікарів у боротьбі за наше здоров’я варто дотриманням карантинних заходів особистої безпеки.

Дев’ять десятих нашого щастя залежить від здоров’я, вважав А.Шопенгауер. Бережіть себе!

 

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту